Συχνές Ερωτήσεις

Περι του ΑσφαλούςΔικτύου

Τι είναι το ΑσφαλέςΔίκτυο

Το ΑσφαλέςΔίκτυο (The SAFE - Secure Access For Everyone)είναι ενας νέος τρόπος να έχετε πρόσβαση σε εφαρμογές που έχουν ως αξίες την ασφάλεια των δεδομένων σας πάνω από όλα. Κατεβάζοντας το δωρεάν Ασφαλές λογισμικό θα σας δώσει πρόσβαση σε: μηνύματα. εφαρμογές, ηλ.ταχυδρομείο, κοινωνικά δίκτυα, αποθήκευση δεδομένων, βίντεο συνεδρίες και πολλά ακόμα.

Αντί να χρεισημοποιούμε κέντρα δεδομένων και σέρβερ που είναι εύκολο να γίνει κλοπή δεδομένων και παρακολούθηση, όπως είναι κοινό στο διαδίκτυο στο παρόν, το ΑσφαλέςΔίκτυο χρησιμοποιεί προχωρημένης τεχνολογίας ομότιμους κόμβους (peer-to-peer) εννώνοντας μαζί τον πλεονάζοντα υπολογιστικό δυναμικό όλων των χρηστών του Ασφαλους, δημιουργόντας ένα παγκόσμιο δίκτυο.

Το δίκτυο SAFE αποτελείται από τον αχρησιμοποίητο χώρο στον σκληρό δίσκο, την ισχύ επεξεργασίας και τη σύνδεση δεδομένων των χρηστών του. Προσφέρει επίπεδο ασφάλειας και απορρήτου που δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμο στο υπάρχον Διαδίκτυο και μετατρέπει τους πίνακες σε εταιρείες, θέτοντας τους χρήστες στον έλεγχο των δεδομένων τους, αντί να το εμπιστεύονται σε οργανισμούς.

Παρέχοντας τους αχρησιμοποίητους υπολογιστικούς πόρους σας στο SAFE, θα πληρωθείτε σε ένα διακριτικό δικτύου που ονομάζεται [Safecoin] (/safecoin).

Τι είναι αυτόνομο δίκτυο;

Ένα Αυτόνομο Δίκτυο είναι ένα δίκτυο που δεν έχει ανθρώπινες πύλες Οποιοσδήποτε είναι σε θέση να συμμετάσχει και –το κρίσιμο– κανείς δεν μπορεί να εμποδιστεί να λάβει μέρος.

Από τη στιγμή που ανεβάζετε τα κρυπτογραφημένα δεδομένα σας, δεν απαιτείται κανένας άνθρωπος για να διασφαλίσει ότι τα δεδομένα σας παραμένουν ασφαλή και προσβάσιμα μέχρι να επιλέξετε μόνοι σας να έχετε πρόσβαση σε αυτά. Χωρίς τη συμμετοχή ανθρώπων, το Δίκτυο SAFE μετακινεί έξυπνα κομμάτια των δεδομένων σας μεταξύ κόμβων που εκχωρεί επίσης συνεχώς σε διαφορετικές ομάδες προκειμένου να παρέχει απόλυτη ασφάλεια και απόρρητο ανά πάσα στιγμή. Εσείς αποφασίζετε ποιες πληροφορίες θα αποθηκεύσετε — και το αυτόνομο Δίκτυο το ασφαλίζει για να διασφαλίσετε ότι διατηρείτε τον απόλυτο έλεγχο.

_ [Διαβάστε περισσότερα για τα αυτόνομα δίκτυα (english)] (https://metaquestions.me/2017/08/12/the-impossible-network/) _

Γιατί θα έπρέπε να χρησιμοποιήσω το δίκτυο SAFE;

Οι εφαρμογές και τα προγράμματα στο υπάρχον Διαδίκτυο θέτουν σε κίνδυνο το απόρρητό σας μέσω της διαφήμισης και ελέγχουν αποτελεσματικά τα δεδομένα σας, παρέχοντάς σας πρόσβαση κατά τη σύνδεσή σας. Στο Δίκτυο SAFE, μόνο εσείς ελέγχετε ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας και οι κατανεμημένες δυνατότητες ασφαλείας καθιστούν τα δεδομένα σας ασφαλέστερα από ποτέ. Εάν συνεισφέρετε μέρος της πλεονάζουσας υπολογιστικής σας δύναμης στο δίκτυο, θα αποζημιωθείτε για να το κάνετε με το ενσωματωμένο διακριτικό του δικτύου, [Safecoin] (/safecoin).

Ποιός κατέχει το δίκτυο SAFE;

κανένας

Το Δίκτυο SAFE είναι [ανοιχτού κώδικα] (https://github.com/maidsafe). Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε έναν πόρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους για να διαδώσει όλες τις ανθρώπινες γνώσεις και να διευκολύνει την κοινή χρήση σε ολόκληρο τον πλανήτη, ανεξάρτητα από τη χώρα κατοικίας, τον πολιτισμό ή το οικονομικό υπόβαθρο.

Ποιοί είναι οι MaidSafe;

Ξεκίνησε το 2006 από τον σκωτσέζικο μηχανικό David Irvine, η MaidSafe είναι οι βασικοί προγραμματιστές του δικτύου SAFE. Πρόκειται για μια μικρή ομάδα που αποτελείται από: στοχαστές, εφευρέτες, βιτρίνες, διδακτορικούς, μηχανικούς και σχεδιαστές. Αν και εδρεύουμε στο Ayr της Σκωτίας, εργαζόμαστε εξ αποστάσεως με ταλέντα από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς και χώρες, αντικατοπτρίζοντας τους χρήστες που εξυπηρετούμε. Παρά αυτήν την ποικιλία, όλοι μοιραζόμαστε μια αποστολή: την παροχή ασφάλειας και απορρήτου για όλους.

_ [Επισκεφτείτε το Maidsafe.net (english)] (https://maidsafe.net) _

Τι χρειάζομαι για να περιηγηθώ στο δίκτυο SAFE;

[Κατεβάστε την εφαρμογή SAFE Network!] (Https://github.com/maidsafe/safe-network-app/releases/latest)

Πώς μπορώ να ασχοληθώ με την κοινότητα του δικτύου SAFE;

Η Κοινότητα είναι πιο ενεργή στο [SAFE Network Forum] (https://safenetforum.org/) και προτείνουμε να ξεκινήσετε από την ενότητα [αρχάριοι] (https://safenetforum.org/c/beginners).

 • [Επισκεφτείτε το φόρουμ (αγγλικά)] (https://safenetforum.org/) *
 • [Επισκεφτείτε το φόρουμ (ελληνικό)] (https://safefora.gr/) *

Πώς μπορώ να λάβω βοήθεια;

Το [SAFE Network Forum (aγγλικά)] (https://safenetforum.org) είναι το κατάλληλο μέρος για όλες τις ερωτήσεις στο Δίκτυο.

Visit the Forum

[Επισκεφτείτε το φόρουμ (ελληνικό)] (https://safefora.gr/)

Πώς λειτουργεί

Τι είναι ένα Vault;

Το δίκτυο SAFE αποτελείται από κόμβους που ονομάζονται Vaults. Το Vault είναι ένα πρόγραμμα που εκτελείται σε μια συσκευή που συνδέει το μηχάνημα με το Δίκτυο. Συλλογικά, τα Vaults διαχειρίζονται την αποθήκευση όλων των δεδομένων στο Δίκτυο με τη διαχείριση της κίνησης τμημάτων κρυπτογραφημένων δεδομένων χρήστη που αποθηκεύονται σε ολόκληρο το Δίκτυο. Κανένας Farmer (χρήστης) δεν μπορεί ποτέ να αποκρυπτογραφήσει ένα κομμάτι δεδομένων που λαμβάνει το Vault του και, σε αντάλλαγμα για την παροχή της χωρητικότητας αποθήκευσης στο Δίκτυο, ανταμείβεται με το Safecoin.

Τα Vaults διασφαλίζουν ότι τα συμβάντα που συμβαίνουν στο Δίκτυο είναι έγκυρα. Συγκεντρώνονται σε μικρές ομάδες, καθεμία από τις οποίες φέρει την ευθύνη να φροντίζει τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε μια Ενότητα (ένα συγκεκριμένο εύρος διευθύνσεων).

Αυτές οι ομάδες κόμβων σχηματίζονται, συγχωνεύονται και χωρίζονται χωρίς καμία ανθρώπινη επίβλεψη, καθώς το ίδιο το δίκτυο SAFE έχει τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας. Με τον ίδιο τρόπο, τα κρυπτογραφημένα κομμάτια δεδομένων κινούνται γύρω από το Δίκτυο με έναν πλήρως αυτόνομο τρόπο. Δεν απαιτούνται κεντρικοί διακομιστές ή πράκτορες (όπως ιχνηλάτες BitTorrent) από το Δίκτυο. Καμία κεντρική αρχή δεν επιβλέπει τη διαδικασία.

Ακριβώς όπως τα παιδιά δεν επιτρέπεται να ψηφίζουν στις εκλογές, δεν επιτρέπεται σε ένα Vault να ψηφίζει για εκδηλώσεις δικτύου (όπως η συμμετοχή νέου μέλους ή η αποθήκευση ενός τμήματος δεδομένων) έως ότου αποδειχθεί ότι είναι αξιόπιστο. Αρχικά, ένα Vault πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία ένα αίτημα [Απόδειξη πόρου] (https://www.youtube.com/watch?v=rdczpOlLaVk) για συμμετοχή στο Δίκτυο, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να παρέχει ένα ορισμένο ποσό εύρους ζώνης και χωρητικότητα CPU . Στη συνέχεια εκχωρείται σε μια Ενότητα και λαμβάνει χαμηλή ηλικία κόμβων. Αυτό είναι ένα μέτρο αξιοπιστίας του. Μετά από αυτήν την αρχική σύνδεση, το Δίκτυο θα μετακινήσει αυτόνομα (churn) που Vault τυχαία από Ενότητα σε Ενότητα, δίνοντάς του την ευκαιρία να χτίσει τη φήμη του (Node Age). Μόλις η ηλικία του κόμβου φτάσει μια συγκεκριμένη τιμή, μπορεί να συμμετέχει ενεργά σε ομαδικές αποφάσεις.Ένα θησαυροφυλάκιο με τη μεγαλύτερη ηλικία κόμβων σε ένα τμήμα είναι γνωστό ως ηλικιωμένος. Ως αποτέλεσμα, επειδή τα νέα Vaults πρέπει να αποδείξουν την αξία τους σε διάφορες τυχαίες ενότητες προτού μπορέσουν να ψηφίσουν, η στόχευση ενός συγκεκριμένου τμήματος στο δίκτυο SAFE από έναν εισβολέα είναι σχεδόν αδύνατο.

Τα Vault ελέγχουν κρυπτογραφικά μηνύματα και αναλαμβάνουν πιο καθορισμένους ρόλους, που ονομάζονται personas. Κάθε Vault θα έχει προσωπικό πελάτη. Αυτό διατηρεί αρχείο των λεπτομερειών του λογαριασμού για κάθε Πελάτη (χρήστη) στην Ενότητα του. Για παράδειγμα, αυτό θα επιβεβαιώσει πόσα δεδομένα έχουν μεταφορτωθεί στο Δίκτυο, πόσα αποθηκεύονται και το υπόλοιπο του Safecoin που απομένει για τη χρηματοδότηση περαιτέρω μεταφορτώσεων. Ενώ ένας Διαχειριστής Πελατών θα γνωρίζει το υπόλοιπο του λογαριασμού, δεν έχει κανέναν τρόπο να το συνδέσει με μια ταυτότητα (π.χ. διεύθυνση IP, όνομα χρήστη ή δημόσια ταυτότητα).

Κάθε Vault έχει επίσης προσωπικό Data Manager. Αυτό διαχειρίζεται όπου διατηρούνται κρυπτογραφημένα κομμάτια των δεδομένων άλλων χρηστών και έχει την ευθύνη για τα κομμάτια στην Ενότητα.

Γιατί χρειαζόμαστε ένα αυτόνομο δίκτυο;

Ένα αυτόνομο δίκτυο είναι αυτό που διαχειρίζεται όλα τα δεδομένα και τις επικοινωνίες μας χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και χωρίς μεσάζοντες. Είναι ένα δίκτυο που διαμορφώνεται. Οι πόροι δεν προστίθενται από έναν κεντρικό διαχειριστή πληροφορικής - μειώνοντας την ευκαιρία για κακόβουλες ή αμελείς δραστηριότητες. Το Δίκτυο γίνεται άδειο - η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε όλους όσους το αναζητούν, αφαιρώντας τους κινδύνους της μονοπώλησης από μεμονωμένες οντότητες των οποίων η ισχύς μπορεί να αυξηθεί ανεξέλεγκτα

Πολλές παραβιάσεις δεδομένων προκαλούνται από ανθρώπινο σφάλμα. Αλλά το ζήτημα είναι πιο θεμελιώδες. Εξαρτούμε ολοένα και περισσότερο από συστήματα στα οποία τα δεδομένα μας αποθηκεύονται από άλλους. Καθώς περισσότερα από τα προσωπικά μας δεδομένα βρίσκονται στα χέρια τρίτων, οι κίνδυνοι αποτυχίας αυξάνονται όλο και περισσότερο. Βλέπουμε ήδη τα δεδομένα μας να χρησιμοποιούνται για σκοπούς που δεν μας αρέσουν σήμερα. Πόσο πιθανό είναι να ανακληθεί πλήρως η πρόσβασή σας; Ότι δεν θα ελέγχετε πλέον αυτήν τη ροή δεδομένων για τη ζωή σας; Σε ορισμένες χώρες, αυτό είναι ήδη πραγματικότητα

Μπορούμε να βελτιώσουμε τη φυσική ασφάλεια. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα δεδομένα δεν μπορούν να διαγραφούν, να αλλάξουν, να καταστραφούν ή να έχουν πρόσβαση χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου των δεδομένων. Και μόνο αφαιρώντας τους ανθρώπους από τη διαχείριση των δεδομένων μας μπορεί να παρέχεται φυσική ασφάλεια. Πρέπει να έχετε τοποθεσίες αποθήκευσης που είναι άγνωστες σε κανέναν εκτός από το δίκτυο και εκεί όπου δεν είναι δυνατή η αναγνώριση του χρήστη. Μόνο ένα αυτόνομο δίκτυο παρέχει αυτό το επίπεδο ασφάλειας.

Ένα αυτόνομο δίκτυο χωρίζει και κρυπτογραφεί αυτόματα (χρησιμοποιώντας αυτο-κρυπτογράφηση) όλα τα δεδομένα πριν τα αποθηκεύσει δυναμικά σε τοποθεσίες που επιλέγει. Οι κόμβοι ενώνουν ανώνυμα και το Δίκτυο θα μετακινεί συνεχώς αυτούς τους κόμβους μεταξύ ομάδων - ξανά χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση ή κεντρική εγγραφή. Μαζί κάθε ομάδα κόμβων λαμβάνει αποφάσεις με βάση τα μηνύματα που λαμβάνουν.

Ένα αυτόνομο δίκτυο μπορεί επίσης να δημιουργήσει επιπλέον αντίγραφα δημοφιλών δεδομένων που σημαίνει ότι τα αιτήματα προβάλλονται πιο γρήγορα. Ταυτόχρονα, το ίδιο το Δίκτυο μπορεί να αναγνωρίσει διπλά αντίγραφα πανομοιότυπων δεδομένων και να τα μειώσει στο ελάχιστο.

Η σχεδιαστική μας προσέγγιση επηρεάζεται από το ταπεινό μυρμήγκι. Οι αποικίες μυρμηγκιών παρουσιάζουν πολύπλοκη και πολύ οργανωμένη συμπεριφορά σε μαζική κλίμακα χωρίς να βασίζονται σε μια κεντρική αρχή. Αντ 'αυτού, κάθε μυρμήγκι εκπληρώνει διαφορετικά καθήκοντα με βάση τις ανάγκες της αποικίας. Με παρόμοιο τρόπο, οι κόμβοι στο δίκτυο SAFE εκτελούν διαφορετικές λειτουργίες βάσει των τύπων των μηνυμάτων που χρειάζονται.

Γιατί λοιπόν χρειαζόμαστε ένα αυτόνομο δίκτυο; Επειδή οι άνθρωποι κάνουν λάθη, οι κεντρικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι επιρρεπείς σε αποτυχία - και συλλογικά πρέπει να χτίσουμε μια πλατφόρμα πάνω στην οποία η ανθρωπότητα μπορεί να συνεργαστεί καθώς προχωράμε στο μέλλον.

Τι είναι η απόδειξη των πόρων;

Απόδειξη του πόρου είναι η διαδικασία που μετρά την ικανότητα ενός Vault να αποθηκεύει και να ανακτά κομμάτια δεδομένων. Ο υπολογιστής ενός χρήστη λαμβάνει μια βαθμολογία με βάση την ταχύτητα του CPU, τη διαθεσιμότητα εύρους ζώνης, το χώρο στο δίσκο και το χρόνο στο διαδίκτυο.

Η απόδειξη του πόρου στο δίκτυο SAFE χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό παρόμοιο με ένα μηδενικό απόδειξη γνώσης. Ο μηχανισμός ελέγχου δεν χρειάζεται να γνωρίζει ποια δεδομένα ελέγχονται - απλά πρέπει να γνωρίζει ότι τα σωστά δεδομένα διατηρούνται και με ακρίβεια.

Τι είναι η κρυπτογράφηση του εαυτού;

Η αυτο-κρυπτογράφηση είναι ο τρόπος με τον οποίο χωρίζεται ένα κομμάτι δεδομένων και στη συνέχεια κάθε κομμάτι κρυπτογραφείται χρησιμοποιώντας τα άλλα κομμάτια του ίδιου τμήματος δεδομένων. Είναι μια κρίσιμη διαδικασία στο Δίκτυο SAFE και διασφαλίζει ότι τα δεδομένα είναι μη αναγνωρίσιμα και ανθεκτικά στην αποκρυπτογράφηση - ακόμη και σε περίπτωση παραβίασης ενός αλγορίθμου κρυπτογράφησης.

Όλα τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα μόνο πριν φτάσουν στο Δίκτυο SAFE. Η διαδικασία είναι αυτόματη και συμβαίνει ακαριαία.

Καθώς τα δεδομένα αποθηκεύονται στον εικονικό σκληρό δίσκο ενός χρήστη, χωρίζονται σε τουλάχιστον τρία κομμάτια, [hashed] (https://en.wikipedia.org/wiki/Hash_function) και στη συνέχεια κρυπτογραφούνται. Για να αποκρύψετε περαιτέρω τα δεδομένα, κάθε κομμάτι περνά μέσα από μια συνάρτηση [XOR] (https://en.wikipedia.org/wiki/Exclusive_or) χρησιμοποιώντας τα κατακερματισμένα άλλα κομμάτια. Στη συνέχεια, κάθε κομμάτι χωρίζεται και τα ζεύγη τιμών κλειδιών προστίθενται σε έναν πίνακα στο λογαριασμό χρηστών, που ονομάζεται χάρτης δεδομένων. Ο χάρτης δεδομένων περιέχει τις τοποθεσίες κάθε κομματιού που αποτελεί το αρχείο. Ο χάρτης δεδομένων, με κατακερματισμούς πριν και μετά την κρυπτογράφηση, χρησιμοποιείται κατά την ανάκτηση και την αποκωδικοποίηση των δεδομένων του χρήστη, καθώς η διαδικασία κρυπτογράφησης είναι μη αναστρέψιμη.

Όλη αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα στον Πελάτη (δηλαδή στον υπολογιστή του Χρήστη) έτσι ώστε τα δεδομένα να κρυπτογραφούνται πάντα στο δίκτυο και μόνο οι Χρήστες με τα σωστά διαπιστευτήρια μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν το αρχείο. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι κωδικοί πρόσβασης δεν μπορούν ποτέ να κλαπούν από το δίκτυο, καθώς δεν περνούν ποτέ πέρα ​​από τον υπολογιστή των χρηστών. Για επιπλέον ασφάλεια, ο χάρτης δεδομένων εκτελείται επίσης μέσω της διαδικασίας αυτοκρυπτογράφησης.

[[Παρακολουθήστε ένα πρόγραμμα εξήγησης βίντεο (αγγλικά)] (https://youtu.be/Jnvwv4z17b4)

Τι είναι το PARSEC;

** P ** rotocol για ** A ** σύγχρονο, ** R ** επιλέξιμο, ** S ** ecure & ** E ** fficient ** C ** onsensus.

Το PARSEC είναι ο αλγόριθμος συναίνεσης που επιτρέπει στα αποκεντρωμένα δίκτυα να καταλήξουν σε συμφωνία για μια σειρά εκδηλώσεων, ενεργειών ή δραστηριοτήτων με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο, ο οποίος δεν είναι μόνο εξαιρετικά ασύγχρονος αλλά και Βυζαντινό Σφάλμα Ανοχής. Με άλλα λόγια, το Δίκτυο είναι μαθηματικά εγγυημένο ότι θα επιτύχει συναίνεση (υπό την προϋπόθεση ότι το ένα τρίτο των κόμβων δεν είναι κακόβουλο ή δεν ανταποκρίνεται για οποιονδήποτε λόγο).

[Διαβάστε τη "Λευκό χαρτί"(αγγγλικά)] (https://docs.maidsafe.net/Whitepapers/pdf/PARSEC.pdf)

PDF

[Παρακολουθήστε ένα βίντεο με τεχνική επισκόπηση(αγγλικά)] (https://youtu.be/JKagaPUrDsY)

YouTube

[Αφήστε το Dug from MaidSafe να σας μιλήσει(αγγλικά)] (https://youtu.be/3YRaTCET5ZU)

YouTube

Τι είναι η αποπτροπή διπλών δεδομένων;

Το Δίκτυο SAFE χρησιμοποιεί [deduplication δεδομένων] (https://en.wikipedia.org/wiki/Data_deduplication) για να διασφαλίσει ότι ο χώρος χρησιμοποιείται αποτελεσματικά κατά την αποθήκευση πολλαπλών αντιγράφων δεδομένων τα οποία έχουν κρυπτογραφηθεί μοναδικά. Το δίκτυο είναι σε θέση να διακρίνει πανομοιότυπα κομμάτια δεδομένων συγκρίνοντας τους κατακερματισμούς κάθε κομματιού. Τα Vaults χρησιμοποιούν επίσης κατακερματισμούς για την ταυτοποίησή τους (γνωστή ως Guaranteed Vault Identification).

Τι είναι ο Αυτο-έλεγχος ταυτότητας;

Το Δίκτυο SAFE χρησιμοποιεί [deduplication δεδομένων] (https://en.wikipedia.org/wiki/Data_deduplication) για να διασφαλίσει ότι ο χώρος χρησιμοποιείται αποτελεσματικά κατά την αποθήκευση πολλαπλών αντιγράφων δεδομένων τα οποία έχουν κρυπτογραφηθεί μοναδικά. Το δίκτυο είναι σε θέση να διακρίνει πανομοιότυπα κομμάτια δεδομένων συγκρίνοντας τους κατακερματισμούς κάθε κομματιού. Τα Vaults χρησιμοποιούν επίσης κατακερματισμούς για την ταυτοποίησή τους (γνωστή ως Guaranteed Vault Identification).

Τι είναι η στενή συναίνεση ομάδας;

Βασική απαίτηση για κατανεμημένα δίκτυα υπολογιστών είναι η συναίνεση. Με άλλα λόγια πώς μπορούν οι κόμβοι να καταλήξουν σε συμφωνία όταν δεν υπάρχει κεντρική αρχή και όταν είναι πιθανό να έχετε κόμβους που είναι είτε κακόβουλοι είτε αποτυγχάνουν. Πολλά έργα θα βασίζονται σε ένα blockchain για την επίτευξη αυτής της συναίνεσης, αλλά, όπως γνωρίζουμε, [αυτή η προσέγγιση δεν λειτουργεί] (https://www.youtube.com/watch?v=i-RLdU8Y0Qc) με το δίκτυο SAFE όπου ο αριθμός των συναλλαγών είναι μεγαλύτερος και η προσδοκία των χρηστών θα είναι η ανάκτηση δεδομένων αμέσως. Λοιπόν, πώς επιτυγχάνετε συναίνεση για μια ολοένα και μεγαλύτερη ομάδα αποκεντρωμένων κόμβων χωρίς να διακυβεύετε την ασφάλεια;

Η απάντηση βρίσκεται σε στενές ομάδες. Χρησιμοποιώντας το Close Group Consensus, οι μικρές ομάδες μπορούν να κάνουν δηλώσεις για λογαριασμό ολόκληρου του Δικτύου, πράγμα που σημαίνει ότι το Δίκτυο δεν χρειάζεται να επικοινωνεί απευθείας με κάθε κόμβο κάθε φορά.

Στο δίκτυο SAFE, η έννοια της« εγγύτητας »προέρχεται από κάτι που ονομάζεται δικτύωση XOR. Αυτός είναι ένας τρόπος τυχαιοποίησης της φυσικής θέσης των δεδομένων σε ένα κατανεμημένο δίκτυο και διασφαλίζοντας ότι κάθε τοποθεσία είναι μοναδική. Ωστόσο, με αυτήν την έννοια, χρησιμοποιείται επίσης επειδή κάθε Vault έχει επίσης μια τοποθεσία XOR. Στη συνέχεια, μια ομάδα κλεισίματος αποτελείται από τα πλησιέστερα αναγνωριστικά Vault με το αναγνωριστικό Vault του χρήστη όσον αφορά την απόσταση XOR. Αυτή η απόσταση μετριέται με τη μαθηματική έννοια, σε αντίθεση με τη γεωγραφική έννοια.

Η Ομάδα των Vaults που διαχειρίζεται ένα Τμήμα θα προσπαθεί πάντα να καταλήξει σε συναίνεση (συμφωνία) μεταξύ τους για οποιαδήποτε κατάσταση και δράση. Επίσης, «ομαδοποιούν» μηνύματα που ταξιδεύουν μέσω του ευρύτερου δικτύου, ώστε άλλα Vaults σε άλλες Ομάδες να μπορούν να επαληθεύουν κρυπτογραφικά κάθε μήνυμα και ενέργεια (όπως σχηματισμός ομάδων, διαχωρισμός και συγχώνευση). Αυτές οι υπογραφές ομάδας αποθηκεύονται σε Αλυσίδες δεδομένων που είναι ασφαλείς και διατηρούνται από όλα τα Vaults στην Ομάδα.

Το Close Group Consensus δεν χρησιμοποιείται για κάθε λειτουργία στο Δίκτυο, καθώς αυτό θα προκαλούσε περιττό φορτίο. Χρησιμοποιείται μόνο για την τοποθέτηση δεδομένων στο Δίκτυο - οι κρυπτογραφικές υπογραφές χρησιμοποιούνται για άλλες δραστηριότητες - για παράδειγμα, απλές τροποποιήσεις σε δεδομένα ή αποστολή Safecoin σε άλλον χρήστη.

What are Data Chains?

In the same way that the Bitcoin blockchain does not hold bitcoins, a data chain doesn’t hold data. However, it does provide evidence that a piece of data exists and where it should exist. Crucially, with the SAFE Network the data identified is real (documents, videos etc). That means that we can use that data identifier to prove the actual data itself is valid Network data (i.e. it has been accepted previously by the Network).

So what is the architecture of a Data Chain? Imagine a block of data. This contains the data identifiers (for example, hash, name, type of data etc). Connected to this block is a link. This link a collection of signatures by all of the members of a group who agree that the details within this block of data are correct. With every change in the membership of the group, a new link is created and added to the Data Chain.

There is much more to the detail of this architecture but to summarise, the Data Chain will split as the Network grows whilst the collective record will remain, accessible to all nodes. The links prove the membership and agreement that has taken place in the past. Using Data Chains, nodes have a provable history on the Network which means that they can prove group membership and be ranked easily for security purposes. Some nodes will not need to hold the actual data but instead hold only identifiers as the existence of that data is guaranteed. And crucially, Data Chains will ultimately enable the secure republishing of data should the Network ever lose power, as well as providing validation that data has been stored on the Network.

We believe that Data Chains appear to be a natural progression for decentralised systems. They allow data of any type, size or format to be looked after and maintained in a secure and decentralised manner-in the sense of not only protecting physical data but also the validity of such data on the Network.

About Safecoin

What is Safecoin?

Safecoin is a digital token that is generated automatically by the SAFE Network and stays on the SAFE Network. The Network will autonomously confirm account balances to Wallets and allow transactions to take place. Safecoin is transferred using the digital signature of the coin’s last owner. This operation is 'network atomic'; in other words, the Network ensures that all copies update to reflect the transaction. This is a different approach to the blockchain mechanism employed in other projects, such as Bitcoin.

What's the use of Safecoin in the SAFE Network?

Safecoin is the currency of the SAFE Network. It is an incentive mechanism that rewards Users and developers, as well as providing access to network services.

Without any human intervention, the SAFE Network pays out Safecoin automatically to Farmers (users who join the Network by contributing their computing resources) and to Builders (application developers, who get paid automatically depending on how much their applications are used).

In addition, Core Developers who improve the core SAFE Network codebase can also earn Safecoin by providing bug fixes and new features.

Safecoin only lives on the SAFE Network. It is stored in a User's wallet and can be used to buy network services, such as increased storage space and access to network applications. There is no set distribution time for the 4.3 billion Safecoin produced during the life of the SAFE Network.

How do I buy Safecoin?

Safecoin won’t be issued until the Network goes live so they cannot be purchased at the moment. Currently you can buy MaidSafeCoin which will be swapped on a 1-to-1 basis for Safecoin when released.

MaidSafeCoin is listed on the Bitcoin blockchain and can be purchased on a number of exchanges including:

Why not just use Bitcoin?

Bitcoin is completely unrelated to the SAFE Network and cannot be generated or distributed by the SAFE Network. Safecoin is generated in response to network use (stored data being retrieved or apps are created) and is the digital currency of the SAFE Network.

How is Safecoin valued?

The value of Safecoin will be set by the market. In other words, the demand to acquire Safecoin will be driven by the demand to buy things on the Network using Safecoin (e.g. other currency, products, services etc). Whilst simply viewing data on the Network will be free, Safecoin will be needed to buy distributed data storage and for communications. Farmers should earn more than enough Safecoin to enable them to use the Network. Those who earn more than they need will likely sell excess Safecoin to the exchanges.

It is worth noting that the generation and distribution of Safecoin will be entirely network-led, meaning that a great demand for Safecoin will result in a large volume being created, while low demand will lead to minimal coins being generated.

How is Safecoin distributed?

The total number of Safecoin that can exist on the SAFE Network is 2^32, or just under 4.3 billion. 5% of that total has been allocated to compensate early investors who backed the Network development in the early days. A further 10% was sold to crowdsale participants in early 2014. They received MaidSafeCoin (a blockchain-based token that will be exchanged for Safecoin on a one-for-one ratio when the Network launches). At that stage, the holders can use Safecoin however they wish.

Beyond that, Safecoin will come into and go out of circulation in a continuous flow as follows:

All new Safecoin are generated as a part of the farming process and distributed to Farmers, App Builders and the Core Developer pool according to their individual algorithms, as described below.

Safecoin is distributed as the product of a successful “farming attempt.” The sequence leading up to a successful farming attempt starts when a Farmer’s Vault accurately delivers up stored data when the data is requested. When this is successfully done, the Vault seeks to qualify for a farming attempt. The chance of gaining a farming attempt is regulated by the network Farming Rate (FR) which prevails at that moment, and adjusts the ease or difficulty of gaining a farming attempt, depending on prevailing network conditions (availability or scarcity of storage resources).

 • Farmers qualify for farming attempts at 100% of the Farming Rate (FR) (as modified by Vault performance ranking).
 • App Builders qualify for farming attempts at 10% of the FR
 • The pool from which Core Developers are rewarded for their contributions qualifies for farming attempts at 5% of the FR.

What is MaidSafeCoin?

MaidSafeCoin is a proxy token that was released during MaidSafe's crowd sale and will be swapped for Safecoin on a 1:1 basis when Safecoin is released.

MaidSafeCoin is listed on the Bitcoin blockchain and can be purchased on a number of exchanges including Bittrex and HitBTC.

How do I buy MaidSafeCoin?

In essence all we have to do is buy bitcoin and exchange it for MaidSafeCoin. There are a few simple steps required to do this.

 1. Create an OmniWallet.
 2. Purchase bitcoin using your preferred vendor.
 3. Create a trade account on an exchange which lists MaidSafeCoin (e.g. on Bittrex).
 4. Send bitcoin to the trading account.
 5. Trade bitcoin for MaidSafeCoin.
 6. Withdraw / Transfer to OmniWallet.
 7. MaidSafeCoin is now in your OmniWallet!

Where can I store MaidSafeCoin?

As MaidSafeCoin is built using the Omni protocol on the Bitcoin blockchain, it can be stored in any wallet. They may not be visible within all wallet software (due to lack of Omni support) but the MaidSafeCoin will be OK there as long as your machine and private key for that address are secure and you will be able to view them using omniexplorer.info.

To create a new Omniwallet or open an existing one visit omniwallet.org.

How will MaidSafeCoin be converted to Safecoin?

Once the SAFE Network goes live, MaidSafeCoin can be exchanged for Safecoin at a ratio of 1:1. This will probably be achieved by sending MaidSafeCoin to an unspendable address, thereby burning them. In return, an equal number of Safecoin will then be issued to the sender's User account on the SAFE Network.

About Farming

What is Farming?

Safecoin is given as an incentive to users for providing their resource to the network. This resource is their: storage space, CPU, bandwidth and online time that enable the encrypted chunks of network data to be stored and retrieved from their computer.

The process of providing resource and receiving Safecoin in return is called ‘Farming’.

Each piece of encrypted network data is stored in a Farmer's ‘Vault’, a data storage and management location on the Farmer's computer which they cannot read, or access. The SAFE Network is designed to self-manage these resources.

How will farming work in practice?

When a user of the network requests some data, for example by browsing a website, a number of things happen: First, the client software makes a request for the required data chunks. This message (a GET request) is then propagated across the Network and when the chunk is found there is a competition between the Vaults in that Section to deliver it to the Network where it will be routed back to the requester. The first Vault to deliver will have a chance of being rewarded with Safecoin. This is described as a Farming Attempt.

Farming Attempt means: by delivering data chunks when requested, a Vault occasionally gains the opportunity to make a Farming Attempt. This consists of sending a validated request to a random Safecoin address. If an owned Safecoin already exists at that address, the Attempt fails. If there is no Safecoin there, one is created and awarded to the requesting Vault (i.e. a successful Farming Attempt has been made).

Farming is therefore when a Vault delivers data chunks that it is storing to the network and earns Safecoin in return.

The probability of gaining a Farming Attempt is dependent on the farming rate, which is a variable related to the quantity of available storage resources in the Network.

What is stopping a hosting provider from farming?

Nothing. Everyone is welcome to farm and thereby contribute to the network. To prevent centralisation, the use of one huge farming rig will be economically discouraged as compared to running multiple smaller nodes. The Safecoin earning algorithm is based on a Sigmoid curve, in that all Vaults earn, slowly at first and the rate increases as the Farmer stores up to the network average. The earning rate also takes into account the rank of the Vault, a process whereby the network scores the usefulness of each node from 0 (being the worst) to 1 (the best).

The Safecoin farming rate is ultimately the result of the network rate (a balance of the demand and supply on the network) multiplied by the Vault rank. The network rate will start to level at 20% above average, thus discouraging massive Vaults which would bring centralisation to the network’s farming process.

For Developers

What’s in it for developers?

15% of all Safecoin earned will be allocated to the developer pool. This will ensure the developer community is highly motivated and rewarded for providing free-to-use applications as their revenue model. It is proposed that developers are able to use the SAFE Network to publish their applications. These application developers are called Builders and the network will reward use of these applications by paying the Builders in Safecoin based on the application use by users of the system. This is possible since the application developer can insert their own network immutable wallet address in their application. This creates a fully automatic revenue model for both open source projects, private individuals and application development companies. Developers who contribute code that enhances or fixes bugs in the SAFE Network that are accepted into the master branch of the codebase will also be able to earn Safecoin.

Reasons for developing on the SAFE Network:

 • Get your apps everywhere
 • No API key—just download our code and start using it
 • Extremely low customer acquisition costs and no infrastructure costs
 • Apps that adapt in real-time to changes in demand
 • Provide security, privacy and anonymity to all your users

As a developer how do I get involved?

On top of our informative and helpful Dev Forum, the SAFE Network has a dedicated developer hub that is the hub for all development resources.

Visit the DevHub

Why is the SAFE Network open source?

Because the SAFE Network has the potential to become a vital part of the lives of every connected person on the planet, MaidSafe are 100% committed to ensuring that all software is released under an open source licence. This encourages innovation and helps prevent any single person, company or organisation gaining control over the technology.

What open source licenses does the SAFE Network use?

All SAFE Network and MaidSafe code is made available under GPLv3, BSD or MIT license.